Gastroskopija

Gastroskopija je pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika. Opravljamo jo z najtanjšim (9 mm) upogljivim inštrumentom. Med preiskavo si natančno ogledamo sluznico in po potrebi ugotavljamo še prisotnost bakterije Helicobacter pylori, ki je najpogostejši povzročitelj gastritisa in ulkusne bolezni. Preiskava je nekoliko neprijetna, ni pa boleča in običajno traja le 3 minute. Pred pregledom se natančno pogovorimo z bolnikom, po preiskavi pa priporočimo zdravila, bolnik prejme tudi navodila o prehrani. Cena preiskave je 120 EUR.

Pri specialističnem gastroenterološkem pregledu se zdravnik najprej pogovori z bolnikom o njegovih težavah, ga nato klinično pregleda, pregleda tudi dosedanjo dokumentacijo o preiskavah, priporoči zdravljenje in po potrebi še dodatno diagnostiko. Cena prvega pregleda je 50 EUR, kontrolnega pa 25 EUR.

KAJ JE GASTROSKOPIJA?

Ezofago-gastro-duodenoskopija (skrajšano gastroskopija) je neposredno gledanje v notranjost zgornjega dela prebavil. Tanek in upogljiv optični inštrument (gastroskop) uvedemo skozi usta in najprej pregledamo požiralnik, nato opravimo še pregled želodca in dvanajsternika. Endoskopski pregled zgornjih prebavil je mnogo bolj natančna preiskava kot kontrastni rentgenski pregled. Gastroskopijo vam bo naredil za to usposobljen zdravnik, specialist gastroenterolog.

PRIPRAVA NA GASTROSKOPSKO PREISKAVO

Najmanj 6–8 ur pred preiskavo ne smete jesti in piti. Če ste preobčutljivi na zdravila ali lokalne anestetike, imate težja obolenja, hemofilijo, ali ste nagnjeni k obsežnejšim krvavitvam po majhnih poškodbah … to povejte zdravniku.

KAJ LAHKO PRIČAKUJETE MED GASTROSKOPIJO?

Zaradi zaščite endoskopa pred ugrizom vam bomo v usta dali ustnik. Ležali boste na levem boku; v tem položaju vam bo zdravnik uvedel endoskop. Zaradi boljše preglednosti med preiskavo, skozi kanal endoskopa vpihavamo zrak, tako da boste morda občutili napenjanje. Ves čas lahko normalno dihate, bolečin ne boste imeli, mogoče pa je draženje v žrelu in siljenje na bruhanje. Poseg običajno traja 5–10 minut.

Biopsija: Ob sumljivih spremembah z drobnimi kleščicami odvzamemo vzorec tkiva za preiskavo ali odstranimo droben polip. Vzorec tkiva nato pogledamo pod mikroskopom (histologija), da natančno ugotovimo naravo bolezenske spremembe. Poseg je neboleč, komplikacij praktično ni. V tem primeru je potrebno doplačilo 50€.

KAJ LAHKO PRIČAKUJETE PO GASTROSKOPIJI?

Sporočili vam bomo rezultate preiskave in predpisali zdravljenje (če bo potrebno). Otrdelost grla traja povprečno pol ure, v tem času ne smete piti in jesti. Rahla bolečina v grlu bo minila sama od sebe, prav tako napetost ali krči. Če smo vam pred preiskavo dali zdravilo za umiritev, tisti dan ne smete voziti avtomobila. O rezultatih histološke preiskave bomo v nekaj dneh obvestili vašega zdravnika.

V primeru naslednjih znakov je po preiskavi ali posegu potreben takojšen posvet z vašim zdravnikom:

  • huda bolečina za prsnico ali v trebuhu, trd trebuh,
  • kri v izbruhanem ali črno lepljivo blato, omotica, kolaps,
  • vročina in/ali mrzlica.

KAKŠNI SO MOŽNI ZAPLETI PRI GASTROSKOPIJI?

Zapleti so pri gastroskopiji izjemno redki. Možna je perforacija – predrtje stene prebavil (z endoskopom ali po polipektomiji), zaradi katere je potrebna operacija. Krvavitev lahko nastopi predvsem po odstranitvi polipa, ponavadi se ustavi spontano; redkeje so potrebni drugi posegi. Ostali zapleti so še redkejši.

Za vsa vprašanja smo vam na voljo.

041 519 879